خواص سیر و فواید آن برای سلامتی:
سیر طبعی گرم و خشک دارد. این گیاه خواص بیشماری دارد که در این مطلب به بررسی تعدای از مهمترین این خواص میپردازیم. اگر می خواهید طاهری شاداب و زیبا داشته باشید حتما از سیر استفاده کنید. برای درمان فشار خون شریانی خوردن سیر توصیه میشود. خوردن سیر هنگام غذا باعث باز شدن اشتها می شود. برای درمان ورم روده و تقویت معده حتما سیر بخورید.
اين ماده غذايي جادويي از شما درمقابل بيماري هاي قلبي، سرطان و عفونت ها محافطت مي کند.
اگر سير به جاي اينکه در طبيعت ساخته مي شد، در آزمايشگاه ساخته شده بود، مطمئن باشيد دارويي بسيار گران قيمت بود.
تحقيقات پزشکي و دارويي نشان داده است که سير-چاشني معطر که افراد يا از آن متنفر مي شوند و يا عاشقش مي شوند-مي تواند کلسترول را پايين آورده، از لخته شدن خون در بدن جلوگيري کرده، فشارخون را پايين آورده، از ابتلا به سرطان جلوگيري به عمل آورده، و شما را در برابر عفونت ها و بيماري هاي قارچي و باکتريايي مصون کند.
اما چه چيز باعث مي شود سير چنين فوايد شگفت انگيري داشته باشد؟ سير حاوي بيش از 100 ماده شيميايي بيولوژيکي مفيد مي باشد که از جمله آن مي توان به موادي با نامهاي بسيار عجيب و غريب زير اشاره کنيم: آليين، آليناز، آليسين، اس آليلسيستئين، ديالين، آليل متيل تري سولفيد.
در واقع، سير از 3000 سال پيش تاکنون مصرف دارويي داشته است اما فوايد آن تا زمان حال در حد اعتقاد مردم عادي محدود بود. طبق گزارشي در يکي از روزنامه هاي انجمن پزشکي امريکا، نقش درماني سير در تقريباً 1000 تحقيق توصيف و تشريح شده است.
فوايد سير در سيستم قلبي-عروقي بدن
آدِش کي جين، پزشک مرکز تحقيقاتي باليني و دانشکده پزشکي تولان در نيو اورلئان، سال گذشته گزارش داده است که سير مي تواند باعث پايين آوردن ميزان کلسترول و به ويژه نوع ليپوپروتئين کم حجم (LDL) در خون مي شود. جين به 20 مرد و زن روزانه 900 ميليگرم از قرص هاي پودر سير داده و آنها را با 22 فردي که
فقط داروي پلاسيبو دريافت مي کردند، مقايسه کرده است.
در آخر اين تحقيق 12 هفته اي، ميزان کلي کلسترول خون در افرادي که قرص هاي سير مصرف نموده بودند، تا %6 کاهش پيدا کرد، درحاليکه در افراديکه دارونکا يا پلاسيبو دريافت کرده بودند، اين کاهش فقط %1 بوده است. افراديکه سير مصرف کرده بودند همچنين کاهش 11 درصدي در کلسترول LDL خود مشاهده کرده اند
که باز اين ميزان در گروه ديگر بسيار کمتر و فقط %3 بوده است.
او در ژورنال پزشکي مي نويسد، "پودر سير که به شکل قرص به افراد داده شده بود، کاملاً براي آنها قابل تحمل بوده و فقط در يکي از از افراد ايجاد ناراحتي کرده بود."
سير همچنين داروي ضد انعقاد خون نيز به شمار مي رود-يک داروي طبيعي براي رقيق کردن خون. دکتر اچ کيسوتر از دانشگاه سارلاندس هامبورگ، اخيراً دريافته است که سير مي تواند به بيماراني که از بيماري انسداد شرياني که باعث لخته شدن خون در ناحيه پاها مي شود، رنج مي برند نيز کمک کند.
معمولاً از اين بيماران خواسته مي شود که راه بروند، چون بالا رفتن جريان خون ميزان اين لخته ها را کاهش مي دهد. اما اين بيماران خيلي زود دلسرد مي شدند چون اين بيماري موقع راه رفتن درد بسيار عميقي در فرد ايجاد ميکند.
دکتر کيسوتر به مدت 12 هفته به 32 بيمار روزانه 800 ميليگرم از قرص هاي پودر سير و به 32 بيمار ديگر دارونما يا پلاسيبو مي دهد. سپس مسافتي را که بدون احساس درد مي توانند راه بروند را اندازه گيري مي کند. در هفته هاي اول، هر دو گروه پيشرفتي شبيه به يک برنامه پياده روي معمول داشتند. اما با گذشت زمان بيماراني که از پودر سير استفاده مي نمودند، قادر بودند يک سوم راه بيشتري را بدون احساس درد طي کنند. اين محقق همچنين گزارش مي کند که فوايد سير که شامل کاهش فشارخون مي شود، به فاصله کمي بعد از اينکه بيماران کپسول پودر سير را مصرف مي کردند، قابل مشاهده بوده است.
فوايد سير در مقابله با سرطان
سير در مقابل سرطان نيز از شما محافظت مي کند. دکتر بنجامين لاو در مجله بيوتراپي مولکولي عنوان مي کند که "سير يکي از قديمي ترين گياهاني است که گفته مي شود خواص ضد سرطاني دارد. در گذشته مصريان و پزشکان هندي از سير براي درمان تومرها استفاده مي نمودند."
دکتر لاو، محقق دانشگاه لوما ليندا، سه راهي را که از طريق آن سير از شما درمقابل سرطان محافظت مي کند را توصيف ميکند: با بازداشتن مستقيم متابوليسم سلول هاي تومر، با جلوگيري از شروع و توليد سلول هاي سرطاني، و با تقويت سيستم دفاعي فرد براي مقابله بهتر با سلول هاي سرطاني.
ميلنر دريافته است که يک رژيم غذايي که از 2 تا 4 درصد سير تشکيل شده باشد، رشد سرطان سينه را به تاخير انداخته و تعداد تومرهاي سرطاني را کاهش مي دهد. او اينطور توضيح مي دهد: "تعداد کلي تومرها در موش هاي صحرايي که يک رژيم غذايي %2 سير طي دوره 20 هفته اي داشته اند، درمقايسه با گروه کنترل از اين موشهاي صحرايي تا %56 کاهش داشته است."
فايده ديگر اين بود که سطح گلوتاتيون-اس-ترنسفراز، بين حيواناتي که رژيم هاي غذايي با ميزان سير بالا داشته اند، تا %42 بالاتر بوده است. گلوتاتيون-اس-ترنسفراز آنزيمي است که به رفع مسموميت کبد از مواد سرطانزا و ساير مواد شيميايي خطرناک، کمک ميکند.
در تحقيق ديگري، ميلنر دريافت که سير مي تواند به طرز قابل توجهي تعداد ترکيب هاي افزايشي را در اسيد دئوکسي ريبونوکلئيک (DNA)، کاهش مي دهد. ترکيب هاي افزايشي مواد شيميايي هستند که به نيتروسامين هاي DNA مي چسبند، و محيط را براي تغييرات سرطاني آماده مي کنند.
ميلنر يک گروه موش هاي صحرايي آزمايشگاهي را در معرض نيتروسامين ها قرار داده، اما به برخي حيوانات هم ميزان بسيار زيادي از پودر سير-در 2 تا 4 درصد از رژيم غذايي-داده شد. اين موش هاي صحرايي، برحسب ميزان سيري که خورده بودند، 40 تا 80 درصد کاهش ترکيب هاي افزايشي در کبد داشته اند. بعلاوه، موشهاي صحرايي که سير مي خوردند، از 55 تا 60 درصد ترکيب هاي افزايشي در غدد پستان نيز بهره مند شده اند.
تحقيقات مختلفي همچنين نشان داده است که سير احتمال خطر سرطان هاي معده و شکم را نيز کاهش مي دهد. در يک تحقيق که در چين انجام گرفته است، نشان داده شد که مصرف سير به طور معکوس به شيوع ابتلا به سرطان معده و شکم مربوط است. ساير آزمايشات نشان داده است که سولفيد دياليل به ميزان قابل توجهي تومرهاي سرطاني شکم را در همسترها کاهش مي دهد.
در يک تحقيق ديگر، پروفسور ام. ام. ال موفتي از دانشگاه الکساندرا در مصر، به قورباغه هاي مصري، به مدت چهار ماه يا سير تازه خرد شده، يا روغن سير، و يا روغن ذرت (بعنوان پلاسيبو) داده شد و بعد آنها را در معرض آفلاتوکسين B1 AFB1، يک آلاينده غذايي که موجب سرطان کبد مي شود، قرار دادند.
فقط 3 درصد از کليه قورباغه هايي که سير تازه خورده و فقط 9 درصد از 65 حيواني که روغن سير مصرف کرده بودند، دچار تومر شدند. درمقابل، 19 درصد از حيواناتي که روغن ذرت خورده بودند، دچار سرطان کبد و تومر کليه شدند.
دکتر ال موفتي در اين زمينه مي گويد، "نتايج ما نشان مي دهد که دادن سير خردشده يا روغن سير به قورباغه ها، به طرز قابل توجهي موجب کاهش ايجاد تومر از طريق AFB1 مي شود. سير تازه تاثيرات بازداشتني بيشتري نشان داده است...اين نشان مي دهد که در سير تازه ميزان بيشتري ترکيبات فعال وجود دارد."
فوايد سير در عفونت هاي قارچي و ميکروبي
تحقيقات پزشکي نقش سير را به عنوان يک آنتي بيوتيک طبيعي نيز تاييد مي کند. در 1983، دکتر لاو در مجله فرضيه پزشکي مي نويسد، "عصاره سير فعاليت بسيار وسيع ضد ميکروبي را درمقابل باکتري ها و قارچ هاي بسيار زيادي نشان مي دهد...چون بسياري از موجودات ميکروسکوپي که به عصاره سير حساسيت نشان داده اند، ازنظر پزشکي قابل توجه هستند، سير نقش بسيار مهمي بعنوان يک عامل درماني خواهد داشت."
يکي از روش هاي فعاليت سير از طريق تقويت سلول هاي فاگوسيتوز (سلول هاي بيگانه خوار)، توانايي گلوبول هاي سفيد براي مقابله با عفونت ها و بيماري ها مي باشد. يکي ديگر از اين راه ها، از طريق تحريک سلول هاي ايمني مثل ماکروفاژها و سلول هاي T براي مقابله با باکتري ها و عفونت هاي ويروسي و تنظيف سلول هاي سرطاني مي باشد.
ترکيبات فعال
در طبيعت، سير خام فعاليت بيولوژيکي بسيار پاييني دارد. اما وقتي شما با خرد کردن، پختن، يا جويدن آن، بوته سير را تخريب مي کنيد، آنزيم آليناز فوراً آلين را به آليسين تيديل مي کند که آن رايحه را به سير مي بخشد.
زماني تصور مي شد که آليسين اصلي ترين ترکيب فعال سير است. اما امروز محققان دريافته اند که آليسين به سرعت اکسيد مي شود. بيش از 100 ترکيب فعال بيولوژيکي حاوي سولفور، پروتئين ها، و ساپونين، در نتيجه اين اکسيد شدن به وجود مي آيد. با اينکه آليسين هنوز هم نشانگر قدرت و توانايي سير مي باشد، اما تحقيقات اس- آليلسيستئين و ساير ترکيبات را از جمله مهمترين ترکيبات درماني موجود در سير ميدانند.
حال ميخواهيد بدانيد که سير را چطور بايد مصرف کنيد؟ در اکثر تحقيقات علمي از عصاره استاندارد شده سير به شکل روغن يا کپسول استفاده مي شود. اما مي توان گفت که تقريباً همه اشکال سير خواص و فوايد خود را دارند. اگر از مزه سير لذت مي بريد، مي توانيد به طور آزاد از آن در غذاهاي خود استفاده کنيد. اما اگر مزه يا بوي آنرا دوست نداريد، مي توانيد از کپسول هاي آن استفاده کنيد که فاقد بو و مزه طبيعي سير است. سير به هر صورت که استفاده شود، فوايد بسياري را عايدتان خواهد کرد..
خواص سیر در حفظ سلامت استخوان زنان
مطالعات صورت گرفته بر روی جوندگان نشان می دهد که سیر از طریق افزایش ترشح هورمون استروژن [در زنان]، میزان از بین رفتن بافت استخوانی را به حداقل می رساند. نتایج یک مطالعه بر روی زنان یائسه نشان داد که مصرف روزانه یک دوز سیر خشک (معادل ۲ گرم سیر خام) موجب کاهش چشمگیر یکی از شاخص های کمبود استروژن می شود، این موضوع می تواند اثرات مفیدی بر سلامت استخوان در زنان داشته باشد.
غذاهایی مانند پیاز و سیر همچنین اثرات مفیدی بر بیماری آرتروز دارند. در پژوهشی که درباره تاثیر مصرف سیر بر سلامت استخوان ها صورت گرفت، مشخص شد زنانی که در رژیم غذایی خود از سبزیجات غنی از آلیوم استفاده کرده اند سطح بسیار پایینی از آرتروز مفصل ران داشتند. همانطور که قبلا نیز ذکر کردیم سیر یک نمونه از سبزیجات خانواده آلیوم است. این پژوهشگران معتقدند یافتههای آنان نه تنها تاثیرات احتمالی رژیم غذایی بر روی آرتروز مفاصل را نشان میدهد بلکه نشان میدهد ترکیبات موجود در سیر برای درمان این شرایط بسیار مفید است. مطالعات بلند مدت که در آن ۱۰۰۰ زن سالم مورد بررسی قرار گرفتند نشان میدهد که عادتهای غذایی آنان شامل سبزیجات، میوه ها و به خصوص سیر است...
خواص سیر در افزایش میل جنسی
تحقیقات دانشمندان نشان می دهد که آلیسین، که مهم ترین ترکیب موجود در سیر بوده و بسیاری از خواص سیر از آن ناشی می شود، میزان ترشح هورمون تستوسترون را افزایش داده و باعث کاهش هورمون کورتیزول میشود. کورتیزول، هورمون استرس است که به بافتهای عضلانی آسیب میزند. سیر کاهنده فشار خون بالاست و به این ترتیب نیز روی مویرگها و انقباض عضلات قلب تاثیر میگذارد و باعث انبساط رگهای موجود در ناحیه آلت تناسلی میشود. به عقیده ی برخی از محققان سیر باعث افزایش میزان و کیفیت اسپرم می شود.
درمان اسهال التهابی در کودکان
به عقیده پژوهشگران اگر عصاره سیر را به میزان ۲۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، دو بار در روز و به مدت ۵ روز به کودکانی که دچار اسهال التهابی شده، بدهید، در کاهش علائم و درمان اسهال بسیار موثر خواهد بود. بر پایه این بررسی مصرف عصاره سیر، دفعات اسهال و میزان تب را از روز دوم به بعد به میزان درخور توجهی کاهش میدهد. همچنین این بررسی نشان میدهد، در روز چهارم بی اشتهایی و میزان گلبول سفید مدفوع که نشانه ای از عفونت است کاهش مییابد. عصاره سیر یک داروی موثر گیاهی در بهبود علائم اسهال التهابی است.
تاثیر سیر در رفع سو هاضمه
یکی از شناخته شده ترین ویژگی های سیر ویژگی ضد میکروبی آن است. سیر به درمان عفونت های باکتریایی، ویروسی، قارچی و سایر عفونت ها کمک قابل توجهی میکند. این ویژگی سیر به قدری قوی و قابل توجه است که از زمانهای قدیم از آن به عنوان کشنده میکروبها مخصوصاً باکتری اشرشیاکولی و سالمونلا اینتیرتیدیس و در نگهداری غذاها استفاده میکردند.
سیر به دلیل این خواص ضد باکتری، ضدویروس و ضد قارچی خود تغییر دهنده خوبی برای اکولوژی داخلی بدن است و تمامی موجودات زنده کوچکی که سیستم هضم ما را دچار مشکل میکنند از بین میبرد..
جلوگیری از مسمومیت با فلزات سنگین
مطالعات نشان می دهد که در دوزهای بالا، ترکیبات گوگردی سیر اندام های بدن انسان را در مقابل آسیب های ناشی از مسومیت با فلزات سنگین محافظت می کنند. نتایج مطالعه ای بر روی کارکنان یک کارخانه تولید باتری خودرو صورت گرفت، نشان داد که مصرف سیر علاوه بر کاهش ۱۹ درصدی میزان سرب موجود در خون این افراد، بسیاری از علائم بالینی مسمومیت نظیر سردرد و فشار خون را نیز کاهش داده است.
خواص سیر در کاهش کلسترول خون
سیر می تواند کلسترول بد و کلسترول تام را کاهش دهد. به نظر می رسد مصرف سیر سبب کاهش ۱۵-۱۰ درصدی میزان کلسترول تام و یا کلسترول بد در مبتلایان به چربی خون بالا می شود.
تشکیل جرم در رگهای خونی به اکسید شدن کلسترول بد خون مربوط میشود. سپس پلاکتهای خون به هم وصل میشوند و به این ترتیب خطر مسدود شدن رگهای خونی بالا میرود. سیر تازه یا سیر ترشی مانع اکسید شدن کلسترول میشود و جریان خون را روانتر میسازد. به همین خاطر هم امکان تجمع پلاکتها و تشکیل لختههای خونی را کاهش میدهد. توجه داشته باشید که سیر برای پیشگیری از دیابت نوع ۲ نیز موثر است. به خاطر این که ترکیبات آن به کبد کمک میکند تا مازاد قند خون را دفع کند.
در اینجا تذکر این نکته لازم است که اگر در مصرف سیر نیز افراط شود، مانند سایر ترکیباتی که مانع ایجاد لخته در عروق می شوند، منجر به خونریزی خواهد شد. به همین خاطر بعد از اعمال جراحی لازم است در مصرف آن دقت شود.
تاثیر مصرف سیر بر کاهش فشار خون
بیماری های قلبی عروقی نظیر حملات قلبی و سکته های مغزی شایع ترین علل مرگ و میر در سراسر جهان می باشند. فشار خون بالا، از جمله مهم ترین عوامل محرک اینگونه بیماری ها به شمار می رود. مطالعات انسانی نشان می دهد که مصرف سیر در مبتلایان به فشار خون بالا، تاثیر قابل توجهی بر کاهش سطح فشار خون این افراد دارد.
آنژیوتانسین ۲ پروتئینی است که به انقباض عروق خونی بدن کمک میکند تا در صورت لزوم، فشارخون افزایش یابد؛ اما آلیسین که ترکیب موجود در سیر است با ایجاد ممانعت از فعالیت آنژیوتانسین ۲ باعث کاهش فشارخون میشود. ترکیبات پلیسولفیدی موجود در سیر در بدن به گازهایی به نام هیدروژن سولفید تبدیل میشوند که توسط گلبولهای قرمز بدن حمل میشوند. این گازها توسط گردش خون در گلبولهای قرمز در سراسر بدن به گردش درآمده و باعث بهبود کنترل فشارخون خواهند شد.
خواص سیر برای لاغری و کاهش وزن
یکی از خواص سیر کاهش اشتها است، به همین علت اگر سیر بخورید، اشتهایتان کاهش یافته، در خوردن غذا زیاده روی نخواهید کرد، و می توانید وزن تان را بهتر کنترل نمایید. از سوی دیگر خوردن سیر باعث افزایش متابولیسم و همان سوخت و ساز بدن خواهد شد. شاید بتوان این مسئله را این گونه توضیح داد که سیر سیستم عصبی را تحریک میکند تا هورمون آدرنالین ترشح کند و به این ترتیب سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد. زمانی که سوخت و ساز بدن شما بالا باشد کالریهای بیشتری میسوزانید و وزنتان کم می شود.
در پژوهش های صورت گرفته در خصوص نقش سیر در کاهش وزن، دانشمندان مشاهده نموده اند که موش هایی که تغذیه حاوی میزان زیادی سیر داشته اند، لاغرتر شده و ذخیره ی چربی آنها کمتر شده است. بنابراین اگر وزن تان زیاد است و می خواهد خود لاغرتر شوید، یا اینکه وزن مناسبی دارید، اما نگران افزایش وزنتان هستید، می توانید سیر را به برنامه غذایی تان اضافه کنید. به علاوه پخت با سیر، طعم بهتری به غذا می دهد